Autógumi keresés a Pszichológiai Napokon

Idén az a hatalmas megtiszteltetés ért, hogy engem is felkértek, hogy adjak elő a Pszichológiai Napok rendezvénysorozaton. Az első ilyen esemény nagyon fontos az ember pályafutásában, mert ez jelenti azt, hogy tevékenységét a hazai szakma is elismeri és értékeli. Így természetes, hogy viszonylag idegesen készültem az előadásra, és abban reménykedtem, hogy semmi váratlan dolog se fog közbejönni.

Természetesen, mint mindig, ez most se így lett. Amikor reggel kiléptem a lakásomból, és beültem volna az autómba, észrevettem, hogy jobb első gumija lapos – valószínűleg az este folyamán az egészből kiszökhetett a nyomás, és most itt állok úgy, hogy biztos, hogy nem tudok kocsival menni a konferenciára.

Szerencsére hatalmas baj nem volt, mivel akár gyalog is odaérhettem volna még a délutáni előadásomra, csak a reggeliekből fogok valamennyit kihagyni. Ezért inkább nekiálltam, hogy keressek egy olyan weblapot, amiről megtudhatom, mennyibe fog kerülni a csere, és hogyan hajthatom végre, hogy holnap már úgy indulhassak munkába.

Azt tudtam, hogy a nővérem férje, Pál, autószerelőként dolgozik, így tőle biztos segítséget kaphatok. Fel is hívtam, és ő ajánlott egy weblapot, ahol autógumikkal foglalkoznak, és könnyedén rá tudok keresni arra a típusra, ami nekem fog kelleni. Ehhez elég megadnom az autóm típusát, vagy ha azt nem nem tudom, akkor csak megnézem a gumira írt számokat, amik azonosítják, hogy milyen fajtájú az. Mivel azok még gyárik, ezért biztos, hogy anno az ajánlásnak megfelelően kerültek rá.

Szerencsére az autóm típusát ismertem, az alapján pedig már hamar megtaláltam, hogy van olyan kerék, ami jó rá. Rendeltem is belőle telefonon azonnal egyet, ami a jobb első helyére megfelelő lesz, és megbeszéltük, hogy másnap reggelre házhoz is szállítják. Pál pedig megígérte, hogy még munka előtt átugrik hozzánk, és felerősíti a gumit a lyukas kerék helyére.

Így viszont legalább egy kis sztori volt, amivel kezdhettem az előadásomat a Pszichológiai Napokon: a lyukas kerékgumi élményét már nagyjából mindenki megtapasztalta, így elég jól be lehetett vele vonni a hallgatóságot. Végül, bár nem mondom, hogy emiatt, az előadás is elég jó hangulatban zajlott le, és úgy éreztem, valószínűleg legközelebb is meghívnak.

Az autógumi pedig másnap a megbeszélt helyen és időben várt, Pállal együtt, aki már helyettem át is vette. Gyorsan előkapta az autóm hátuljából a kerékcseréhez szükséges eszközöket, és elkezdte a szerelést.

Közben megkérdezte, hogy szerinte mégis mi okozhatta a gumi kilyukadását, hisz szerintem semmilyen éles dologra nem futottam rá – ő azonban csak nevetett, és elmondta, hogy ez nem csak az ilyen egyértelmű dolgok miatt történhet meg. Nagyon sok dolog van ugyanis, ami gyengítheti a kereket: csak hogy a legegyszerűbb példát hozza, nem is kell feltétlenül egy nagy és éles kőre ráhajtani a gumi kilyukadásához, elég, ha egy kicsi kavics beleragad a gumi bordái közé, és hosszabb időn keresztül ott marad. Egy ilyen, ahogy egyre mélyebbre fúródik, egyre jobban gyengíti a szerkezetét, és egy idő után már a hétköznapi használat során is kidurranhat. De Ilyen indok lehet az is, ha túl magas vagy túl alacsony nyomás van a kerékben, vagy egyszerűen csak az, hogyha az autó van túlterhelve. Ha akár csak egy ilyen tényező túl hosszú ideig fennáll, már azon kaphatjuk magunkat, hogy gumidiszkontok weboldalát kell nézegetnünk.

Amíg beszélgettünk, ő levette az előző autógumimat, és fel is szerelte azt, amit frissen rendeltünk, majd felállt, megtörölte a homlokát, és közölte, hogy készen vagyunk. Na, persze azért nem egészen, de amit ő tudott, azt megtette: most még annyi feladatom van, hogy az első 50 kilométer megtétele után még mindenképpen el kéne mennem egy autószerelő műhelybe, hogy még egyszer meghúzzák a csavarokat, biztonsági okokból. Valamint, ha már ott vagyok, az is jó lehet, ha kiegyensúlyoztatom – centírozom – a kerekeket, mivel valószínűleg olyat se csináltam már egy jó ideje. Ez utóbbit azonban ő most megfelelő eszközök nélkül nem tudja elvégezni, de ha hozzájuk megyek, akkor akár azt is vállalja, hogy soron kívül ránéz.

Pál nagyon kedves volt, és megköszöntem neki a segítségét, amit a kerékgumik felrakásával adott. Nélküle valószínűleg még a weblapot se találtam volna meg, ahonnan rendeltem! Természetesen, ahogy kérte, még aznap munka után elmentem egy szervizbe ráhúzatni a kerékre, és remélem, hogy most már egy jó darabig nem is lesz problémám vele – azt meg meg tudom jegyezni, hogy a jövő évi Pszichológiai Napok előtt vigyem el újra ellenőrzésre.