Gyakorlati haszna is van egy konferenciának

A Szegedi Pszichológiai Napok rendezvénysorozat mindig fontos volt az egyetemi éveim alatt, hiszen ez volt az a közeg, ahol az egyetemen kívül megismerkedhettem a legújabb kutatásokkal és szemléletekkel. Mivel nehéz sorsú családból származom, ezért végig dolgoznom kellett az egyetemi évek alatt, de figyeltem arra, hogy erre a rendezvényre mindig legyen időm eljutni. Mivel minden évben október közepén szokták megszervezni, ezért első évben még teljesen tudatlanul és frissen ültem be az előadásokra. Azóta természetesen nagyon sokat tanultam az emberi természetről, de amiről most mesélni akarok nektek, az a gyakorlati haszna egy ilyen konferenciának.

Tudjátok, ilyenkor az előadok nemcsak nagy elméletekről beszélnek, hanem a hozzájuk kapcsolódó kutatásokon keresztül egyszerű, mindennapi dolgokat is megemlítenek. Én már vagyok annyira idős, hogy az újságpapírban szereplő hirdetésekkel együtt nőttem fel és ezért nagy meglepetést okozott nekem, amikor az egyik előadáson, megemlítették, hogy ilyen aprod lehetőségek már az interneten is vannak. Nekem pedig első évben pont jól jött ez a tudás, mert a lakás, ahova sikerült beköltöznöm teljesen bútorozatlan volt, kivéve valamennyire a konyha és a fürdőszoba. A hálószobába az otthoni ágyam matracát vittem magammal és raktam le a földre, hogy ne kelljen a padlón aludnom.

Szóval kinyitottam az ezer éves, a szomszédtól használtan vásárolt laptopomat és elkezdtem böngészni az interneten. Hamar rá is találtam egy oldalra a Nextapróra, ami megtetszett. Az a jó benne, hogy lehet megyékre, településekre és azok körzetére szűkíteni a keresést. Mivel láttam, hogy nagyon sok dolgot hirdetnek rajta, és mivel a szabályzatból úgy jött át nekem, hogy ez az oldal komolyan veszi, amit az emberek itt vásárolnak, vagy árusítanak dolgokat, eldöntöttem, hogy minden hónapban, amikor megkapom a fizetésemet, vásárolok valamit az otthonomba. Az oldalon szépen le van írva az is, hogy mire kell figyelni a vásárláskor, hogy az ember nehogy csalóval kössön üzletet. Ezeket a tanácsokat mindig megfogadtam és soha nem foglalkoztam olyanokkal, akik előre szerették volna kérni az utalást és postán küldeni az árut. Én mindig csak Szegedre kerestem rá, hiszen sokszor még így is nehéz volt elhoznom a megvásárolt cuccokat, nem hogy ennél távolabbról vásároljak.

Először egy éjjeliszekrény vásároltam a matracom mellé, amiben tartani tudtam a legfontosabb dolgaimat. Aztán következő hónapban több apróságot vásároltam: egy ruhaszárítót, egy éjjeli lámpát és néhány tányért és egy pohár szettet, mivel mindebből hiányban voltam. Mindegyiket különböző személyektől vásároltam, de általánosságban azt vettem észre, hogy mindegyikük nagyon nyitott és segítőkész a találka leegyeztetésével kapcsolatosan. Aztán elkezdtem gyűjteni, és három hónap után megvásároltam egy ágykeretet, amibe bele tudtam rakni a matracomat (és amit szerencsére el is hoztak nekem a lakásomig, mivel az eladója nem messze lakott tőlem). Ezután pedig elkezdtem szekrényre is gyűjteni, mivel eddig úgy telt el a félévem, hogy a földön lévő táskáimban tartottam a ruháimat. Találtam is egy szekrényt, ami jó állapotban volt, és úgy tűnt, hogy bőven el fognak férni benne a cuccaim (bónuszként még tükör is volt rajta), de ennek a szállítását nem tudta megoldani az előző gazdája. Kissé gondba estem, de pár óra múlva, hirtelen, a semmiből eszembe jutott, hogy a Nextaprón szolgáltatásokat is lehet hirdetni. Gyorsan rákerestem arra, hogy nem-e találok költöztetőket: és mit ad isten, két szegedi öltöztető is hirdetett a Nextapro oldalon. Kértem árajánlatot tőlük és az olcsóbbal elhozattam a szobámba a szekrényemet. így már kezdett egészen barátságosan kinéző szobám lenni, habár még így is sok időbe telt mindezt össze szedni. De természetesen, ha új cuccokat kellett volna vásárolnom, nem engedhettem volna meg magamnak. Körülbelül egy év alatt vehettem volna meg az ágyamat és még semmi másról nem is beszéltünk, amit sikerült használtan beszereznem az egy év alatt. Időközben pedig meg is szerettem a használt cuccok vásárlását, úgyhogy az évek során teljesen Nextapro függő lettem és már akkor is megmaradt a szokásom, hogy minden fizetésemből veszek valamit (vagy félre teszek egy nagyobb dologra), amikor már rég mindenem megvolt, amire szükségem volt.